О цркви

ИСТОРИЈА ПАРОХИЈЕ ПАТЕРСОНСКЕ

Оснивач патерсонске парохије био је О. Драгољуб Цокић са једном мањом групом вијерника 1975. г. Био је парох ове парохије пуних 17 година, уградивши у њу себе и своју породицу.

UO 78О. Драгољуб рођен је 1922. г. у Ваљеву. За вријеме Другог свјетског рата налази се у редовима српских добровољаца. Завршио је Богословију У Дорчестеру (Енглеска), а дошавши у САД, завршио је Академију “Св. Владимир“, и магистрирао је Теологију на Колумбија Универзитету. У чин свештеника рукоположио га је блаженопочивши Владика др Фирмилијан (Оцокољић). До 1975. г. служио је у цркви Светог Великомученика Георгија у Елизабету. Исте године постављен је за мисионарског свештеника у Патерсону.

На иницијативу честитог вјерника Светозара Тодоровића, са О. Драгољубом састаје се мања група патерсонских вјерника: Боривоје Новичић, Константин Миниа, Миле Тодоровић, Бранко Милутинов, Ангелина Тодоровић, Недељко Тодоровић, Косана Пауновић. Они се писмено обраћају блаженопочившем Епископу источно-америчком и канадском др Сави (Вуковићу) молбом  да одобри и благослови поменути Радни одбор. 13. фебруара 1975. Владика Сава поставља Привремено повјереништво да управља до избора Управног одбора. Епископским актом 10. марта 1975. основана је Српска Православна Црквено-школска општина Зачећа Св. Јована Крститеља у граду Патерсону. Прва Храмовна слава 2. октобра 1975. одржана је у једној епископалној сали. Домаћин славе био је Светозар Тодоровић са својом супругом Ангелином. 2. новембра 1975. следи усељење у данашњи храм, тада власништво Сиријске православне Цркве.

Први председник Управног одбора био је Милан Гошић, који на тој дужности остаје пуних 12 година, оставивши велики печат на патерсонску духовну заједницу. У првој половини 1976. купљен је садашњи храм, заједно са паркиралиштем и парохијским домом за $140,000. При зајму из банке од 80,000$ своје су куће у њој заложили Милан Гошић, Сима Трујић и Ратко Михић. Храм је 24. септембра 1978. осветио блаженопочивши Епископ источно-амерички Г. Христофор. Убрзо се проширује црквена сала, а потом асфалтира паркиралиште при храму. 1986. О. Драгољуб је произведен у чин протојереја, док 1992. из здраствених разлога подноси оставку.
O Toma

Исте године Његово Преосвештенство Епископ источно-амерички др Митрофан поставља о. Тому Стојшића за патерсонског пароха. Уз Божију помоћ, патерсонска парохија постаје све већа. 1994. Владика Митрофан одликује О. Тому правом ношења црвеног појаса, 1997. чином протонамјесника, 2000. чином протојереја, а 2007. напрсним Крстом – чином протојереја-ставрофора.

После дуге и тешке болести О. Драгољуб је уснуо у Господу 1995. Опијелу су присуствовали многи српски и православни свештеници, на челу са протојерејем -ставрофором др Недељком Гргуревићем, парохом џанстаунским и замеником Његовог Преосвештенства који се тада налазио у Србији. Опелу и даћи присуствује велики број вјерника из Патерсона и околине.

 

1. октобра 2012. О. Тома Стојшић одлази у заслужену пензију, а Владика Митрофан поставља за пароха О. Владислава Радујковића. Рођен је 1973. у Бањој Луци, у свештеничкој породици. Његов отац, протојереј-ставрофор Ратко Радујковић, дугогодишњи је старјешина Саборне цркве у Бањалуци и архијерејски замјеник. oktobarО. Владислав је 1992. завршио Богословију Св. Саве у Београду, а 1999. дипломирао Теологију, такође у Београду. Исте године је рукоположен у чин ђакона и 8 година службује у бањалучкој Саборној цркви, задужен за рад с дјецом и омладином, као и медијима. 2005. магистрирао је на Комуниколошком факултету у Бањој Луци, из области Односа с јавношћу. 2007. рукоположен је у свештенички чин, али због болести дјеце, 2008. одлази у САД, гдје га Владика Митрофан поставља за свештеника у Њујорку. Након нешто више од 4 године службе, долази да замијени О. Тому на патерсонској парохији.

О. Владислав је, поред свих редовних обавеза парохијског свештеника, тежиште свог рада ставио на обнову богослужбеног простора и љепоту богослужења. Стим у вези, реновиран је Олтарски простор, са свим потребним сасудима и потрепштинама, купљен је нови полијелеј (дар Гђе Гордане Олђе), теписи, тетраподи, свјећњаци, прекривачи и иконе. Покренут је и рад хора са диригентом Алом Генераловом, а Недељна школа, која броји око 90-торо полазника, ради по програму Министарства просвете Србије и ангажовано је 4 наставника. Овај јединствени школски програм на америчком континенту и предан рад са дјецом и омладином понос је патерсонске парохије.

Године 2015., о парохијској Слави Зачећа Св. Јована Крститеља, патерсонска парохија прославила је 40-годишњицу од свог оснивања. Том приликом, нашу парохију је посјетио и Његова Светост Патријарх Српски Г. Иринеј, са више архијереја, монаха, свештеника и професора и ученика Богословског факултета у Београду и Богословије у Призрену, а гостовао је и прослављени хор СПД „Јединство“ из Бања Луке. О. Владислав је одликован чином протојереја.

При патерсонској парохији и у оквиру Недељне школе активно ради КУД “Дрина”, које броји преко 50 чланова. Својим преданим радом (3 фолклорне групе), гостовањима и наступима на престижним фестивалима широм САД, „Дрина“ проноси част и славу наше парохије на сваком мјесту гдје се појави. Слава КУД „Дрина“ је Свети мученик Ђорђе Кратовац.

Парохија је поносна и на успјехе Фудбалског клуба “Бели Орлови” – добитника више узастопних српских фудбалских турнира у Америци и Канади. Клуб је члан америчке фудбалске лиге источног подручја Њу Џерсија.Слава ФК „Бели Орлови“ је Свети Илија.

28. новембра 1995. године купљено је 50 хектара имања, на коме је саграђена велељепна зграда у знаку Крста. Подигнуте су и остале просторије за потребе окупљања више хиљада наших вијерника са цијеле Источне обале. На Српском Имању су и два изванредна фудбалска игралишта. Овде, на домаку свјетске метрополе Њујорка, на педесет хектара вијори се српска застава, вије српско коло, пјева српска пјесма и у дивном природном пејсажу ужива. Имање је данас вијредно неколико милиона долара.

15. августа 2016, одлуком Епископа источно-америчког др Митрофана, протојереј Владислав Радуковић враћа се у парохију њујоршку на обнову Саборне цркве Светог Саве, која је уништена великим пожаром на Васкрс 01. маја 2016. У парохију патерсонску долази протојереј Ђокан Мајсторовић, досадашњи парох прве парохије њујоршке.

 

Црквени календар